Salezijanci slave 100. obljetnicu dolaska u Hrvatsku

Posted on Oct 31, 2012 in Vijesti iz pokreta

Salezijanci slave 100. obljetnicu dolaska u Hrvatsku

Salezijanci i Salezijanska obitelj brojnim su događanjima u listopadu započeli proslavu 100. obljetnice dolaska salezijanaca u Hrvatsku. Slavlje je otvoreno na Salezijanskim danima koji su održani u zajednicama na Jarunu i Knežiji. Posebno radosno bilo je 13. i 14. listopada na nacionalnom susretu salezijanske mladeži  u Žepču gdje je don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, uveo mlade u obljetnicu što je popraćeno dugotrajnim pljeskom. U  župi Marije Pomoćnice na Knežiji 20. listopada na Danu Salezijanske obitelji okupili su se salezijanci svećenici, kćeri Marije Pomoćnice, salezijanci suradnici i Don Boscovi bivši učenici te proslavili ulazak u obljetnicu.

 

Plakat sa datumima obilaska urne sa relikvijama don Bosca dostupan na linku:

http://salezijanskamladez.com/_upload/Plakat_Urna.pdf

Iako su salezijancima u Torino još za života svetog Ivana Bosca stizali pozivi iz hrvatskih krajeva, na tlo današnje Hrvatske stigli su 1913. kad su  u Rovinju otvorili svoju prvu prisutnost. U Rijeku su došli 1918., a Nadbiskupski konvikt u Zagrebu počeli su voditi 1922. godine. Danas u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji koja obuhvaća teritorij Hrvatske i Bosne i Hercegovine djeluju u četrnaest župa, Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci i Katoličkom školskom centru „Don Bosco“ u Žepču. Prisutni su još i u pet hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj.

Salezijanci su pripremili bogat program kojim će obilježiti 100. obljetnicu dolaska u Hrvatsku. Najzanimljiviji događaj bit će dolazak urne s relikvijama svetog Ivana Bosca koja će od 8. do 23. ožujka 2013. obići sve salezijanske zajednice u provinciji. Urna od 2010. putuje po salezijanskom svijetu kao priprava za 200. obljetnicu rođenja sveca mladih koja će biti svečano proslavljena 2015. godine. Uz mnoga tradicionalna događanja, u Zagrebu će se, sredinom proljeća, održati Međunarodne sportske igre salezijanske mladeži. U pripremi su drugo izdanje Don Boscovog životopisa „Ukrali ste mi srce“, Nekrologij salezijanaca koji su radili u Hrvatskoj, Leksikon odgojnih znanosti, monografija i niz drugih izdanja. Svečani završetak obljetnice predviđen je 12. i 13. listopada 2013. kada će provinciju posjetiti don Pascual Chávez Villanueva, vrhovni poglavar salezijanske Družbe.

Luka Hudinčec

Komentari

comments