Nacionalni susret salezijanske mladeži 2012

Posted on Oct 22, 2012 in Vijesti iz pokreta

Nacionalni susret salezijanske mladeži 2012

Više od 300 mladih iz gotovo svih odgojno-pastoralnih zajednica okupilo se na Nacionalnom susretu salezijanske mladeži, koji je 13. i 14. listopada organiziralo Povjerenstvo za pastoral mladih i zvanja na čelu s don Ivanom Šibalićem uz požrtvovnu suradnju voditelja Pokreta salezijanske mladeži,  animatora, sponzora i drugih suradnika.

Susret se uspješno održao u prostorijama ‘Katoličkog školskog centra Don Bosco’ u Žepču, zahvaljujući otvorenosti, izvanrednom gostoprimstvu i vrsnoj organizaciji salezijanske zajednice.  Prvoga dana susreta sudionike  su vodili animatori zauzetim radom po skupinama. Radionicu su bili izradili mladi iz Zagreba, a sadržajem je bila tipična za don Boscovo očinsko obraćanje mladima s kojima je provodio intenzivno druženje danju, a noću je sanjao njihovu budućnosti i budućnost salezijanske karizme u kojoj će tisuće salezijanca po svijetu nastaviti ono što je on, nadahnut Božjim Duhom, započeo.  Ljubav svetog odgojitelja doista i danas se živi gotovo doslovno i neprekidno u više od 130 zemalja svijeta. Večernji program sastojao se iz jednosatnog klanjanja, koje su organizirali mladi iz Rijeke, nakon čega je uslijedio večernji govor don Ivana Šibalića, na temu: ‘I vas vidjeh u snovima.’ Program je proslijedio koncertom duhovne glazbe na kojem je nastupio ‘Zbor Marija Pomoćnica’ iz Zagreba. Zaključni dio večernjeg zabavnog programa pripremili su i ostvarili mladi iz Splita. Drugi dan započeo je jutarnjom molitvom koju su predvodili mladi iz Zadra. Do punog je izražaja došla duhovna dimenzija u kojoj su sudionici raspoložili duše za susret s Gospodinom u sakramentu pomirenja i u svečanom euharistijskom slavlju. Petnaest je svećenika ispovijedalo više od dva sata uz pjesmu i diskretni ispit savjesti, koje su animirali mladi iz molitvene zajednice ‘Immaculata’ i ‘Benda Marija pomoćnica’. Konačno su mladi i salezijanci prispjeli do svečane završnice u svetoj misi koju su animirali mladi iz Rijeke. Misno slavlje, uz koncelebraciju petnaestak svećenika salezijanaca, predvodio je don Pejo Orkić, provincijal, a u nadahnutoj homiliji mladima je prenio poruku iz pisma pape Benedikta XVI. povodom otvaranja Godine vjere. Komentirajući evanđeoski odlomak o bogatom mladiću pozvao ih je na velikodušnost, otvorenost životu, na vjeru koja zajedno s ljubavlju otvara srca Kristu da nas putem spasenja povede k Ocu. Ohrabrio ih je da beskompromisno pođu putem svetosti, jer ona jedino neće nikoga ostaviti neostvarena, štoviše, učinit će ga sretnim u vremenu i još više u vječnosti. Ovom je prilikom najavljena svečana proslava 100. obljetnice dolaska salezijanaca u Hrvatsku.

Nacionalna predstavnica Pokreta salezijanske mladeži, Antonija Ledenko, zahvalila je animatorima i sudionicima susreta, domaćinu i voditeljima u pojedinim središtima kao i svima koji su pridonijeli ugodnom druženju. Naročite zahvale izrazila je mladima iz Žepča, koji su cijelo vrijeme požrtvovno odrađivali sve zadatke iz logistike. Ovom prilikom dodijeljene su i diplome mladim animatorima koji su u 2012. prošli cijeli program formacije salezijanskih animatora. Podijeljene su nagrade predstavnicima pojedinih zajednica: knjiga „Uspomene iz oratorija“, plakat rasporeda dolaska don Boscove urne i kalendar događanja Pokreta salezijanske mladeži.

Prisutnima se obratila i provincijalka sestara Kćeri Marije Pomoćnice s. Damjana Tramte s jednostavnom, ali temeljnom porukom: „Mladi, Bog vas voli!“ Zanimljiva je bila i poruka ravnatelja žepačke zajednice don Tihomira Šutala koji je istaknuo da su mladi smisao salezijanskog poslanja i najveće nadahnuće svih odgojno pastoralnih inicijativa koje su uvijek i posvuda u službi mladih. Zahvalio je gradonačelniku Mati Zovku na vrlo uspješnoj suradnji sa salezijancima i čestitao mu Dan Općine. Domaćini su, na kraju, kod stola tjelesne okrepe bogato ugostili mlade, svećenike, profesore i odgojitelje i s njima ostali u spontanom i obiteljskom druženju.

 

Preuzeto sa: donbosco.hr

Komentari

comments