Održana skupština Pokreta salezijanske mladeži

Posted on Mar 8, 2011 in Stari portal

U prostorijama provincijalne zajednice na Knežiji održana je od 4. do 6. ožujka skupština Pokreta salezijanske mladeži. Pod vodstvom povjerenika Hrvatske salezijanske provincije za pastoral mladih don Ivana Šibalića, s. Valentine Baričević (KMP), nacionalne predstavnice PSM-a Antonije Klobučar, okupilo se dvadeset i pet mjesnih i regionalnih predstavnika iz odgojno-pastoralnih zajednica u Hrvatskoj. Na susretu su mladi podnosili izviješća iz svojih zajednica analizirajući pozitivne i negativne vidove života i predlažući inicijative za oživljavanje i jačanje salezijanskog načina rada u konkretnim situacijama imajući u vidu i neke ključne događaje: dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku u lipnju, Svjetski susret mladih u Madridu, Nacionalni susret Salezijanske mladeži u Splitu početkom listopada s geslom: „Ja slijedim svoga kralja“ iz ovogodišnje pobudnice Vrhovnog poglavara.

 

 

U središtu pozornosti bila je tema duhovnost salezijanske mladeži koja se živi u molitvenim zajednicama i skupinama kao što su glazbene, športske, volonterske i rad s djecom, sa željom da molitva u mentalitetu mladih postane stil kršćanskog života te polazište i nadahnuće za sve drugo što se živi i po čemu se djeluje. Svjesni Božjeg milosnog djelovanja mladi bi trebali zahvatiti još neke skupine s kojima se susreće župni pastoral, primjerice krizmanike zato što su premalo uključeni u Crkvu, a što bi se postiglo ponajviše izvanvjeronaučnim aktivnostima. Tu su još glazbene skupine koje treba povezati,  liturgijski obrazovati i duhovno podržati. Športske skupine su brojne, ali duhovne podrške je još uvijek premalo. Trebalo bi svakako aktivirati animatore koji su završili specijalizaciju i koji svojim vršnjacima mogu prednjačiti primjerom, znanjem i iskustvom.

 

 

Upečatljiv je bio susret s don Marekom Chrzanom, regionalnim savjetnikom na izvanrednoj vizitaciji u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji. Iz svoga uvida u pastoral mladih na razini družbe, sugerirao je mladima da jačaju tipično salezijanske vidove duhovnosti i da oni postanu naše osobno kršćansko iskustvo. Naglasio je potrebu duhovnog vodstva i osluškivanja tajne životnog, pa i posvećenog, svećeničkog i redovničkog poziva otkrivajući u svemu ponajprije volju Božju. Don Marek misli da je jačanje duhovnosti u Pokretu salezijanske mladeži važno i u kontekstu Projekta Europa i da bi to mladima sekulariziranih zemalja pomoglo u oživljavanju vjere i salezijanske karizme. U tu je svrhu predložio organiziranje susreta na kojima bi jača i radosna svjedočanstva vjere mladih u zemljama kao što su Poljska, Slovačka, Hrvatska bila ponuda vršnjacima iz zapadnih zemalja u kojima je vjera posustala. Na susretu su upriličeni fašnički bal pod maskama, euharistijsko ponoćno klanjanje u kapeli Corpus Domini te završno euharistijsko slavlju u župnoj crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji.

 

     

Tijekom veljače mladi iz salezijanskih župa u Zagrebu izabrali su nove mjesne i regionalnog predstavnika Pokreta salezijanske mladeži. Mariju Lovrić na mjestu regionalnog predstavnika zamijenio je Branimir Pervan, koji je dvije godine bio mjesni predstavnik Rudeša, dok je njegovu dužnost preuzela Petra Juriša. Novi predstavnik Podsuseda je Lucija Račić, koja je naslijedila Suzanu Pavić. Novi predstavnik Jaruna nakon Martine Marjanović je Ivan Mihanović, dok je tu službu na Knežiji od Antonije Ledenko preuzela Kristina Barić. Novo predstavništvo spoj je iskustva, mladenačkog poleta i salezijanskog žara koji će sigurno nastaviti s razvitkom PSM-a u Zagrebu.

 

 

 

Komentari

comments