Ljetovanje salezijanske mladeži u Postirima

Posted on Sep 17, 2010 in Stari portal

Nakon uspješno završene školske, akademske i pastoralne godine, salezijanska mladež poslijednjih nekoliko godina svoj godišnji odmor provodi u Postirima na otoku Braču. U razdoblju od 12. do 18. srpnja pod vodstvom don Ivana Šibalića i uz nazočnost s. Valentine Baričević na otoku se odmaralo tridesetak mladih iz salezijanskih zajednica.

 

 

Cijeli tjedan Gospodin je blagoslovio lijepim i sunčanim vremenom, što je najviše veselilo one koji za vrijeme kupanja vole igrati picigin. Uz svakodnevno uživanje u suncu i moru, mladi nisu zaboravili da su se okupili radi Isusa. Svakodnevno su slavili svetu misu, molili krunicu, imali jutarnju i večernju molitvu uz tradicionalnu salezijansku riječ za laku noć. Zahvalili su za svaki radosni trenutak koji su proveli i za sve što su učinili i postigli tijekom godine.

 

Jednu su večer posvetili cjelonoćnom klanjanju pred Presvetim euharistijskim sakramentom. Grupe mladih izmjenjivale su se tijekom noći i zajednički molile, a neki su ostali uz Gospodina i molili cijelu noć. Mladima se za vrijeme cijelog ljetovanja svakodnevno pružala mogućnost osobne ispovijedi i pomirenja s Bogom. Cjelodnevna nazočnost don Ivana Šibalića i s. Valentine Baričević pružala je mogućnost osobnog razgovora, a mnogi su to i iskoristili. Sudionike je posebno veselio dolazak nekolicine mladih iz Nijemaca i Otoka, župe sv. Katarine, koji su svojom nazočnošću obogatili ovo ljetovanje, a sviranjem tamburice upotpunili animiranje liturgije.

 

Tijekom tjedna svaki je sudionik nekome bio „anđeo”, molio za tu osobu i brinuo se o njoj. Ta nazočnost „anđela” među mladima uvijek stvori poseban ugođaj i pridonese zajedničkom zbližavanju. Na kraju tjedna svi se anđeli otkriju svojim štićenicima, a ta je večer uvijek puna topline, veselja i radosti. Ovogodišnja najpopularnija igra uz picigin bila je i bela. Svi koji su prvih dana poprimili crvenu boju kože sakrivali bi se u hladu i vrijeme provodili kartajući, što ih je posebno veselilo cijeli tjedan. Ljubitelji malog nogometa večernje termine slobodnog vremena provodili su na obližnjem terenu. Nažalost, bilo je i stradalih, no to nikoga nije omelo da svoj godišnji odmor provede u radosti i miru uz Gospodina i salezijansku duhovnost.

Antonija Klobučar

Komentari

comments