Ljetovanje liturgijskih animatora, salezijanskih volontera i predstavnika PSM-a

Posted on Sep 17, 2010 in Stari portal

Na izmaku ljeta od 30. kolovoza do 4. rujna u Postirima na otoku Braču održano je ljetovanje liturgijskih animatora, salezijanskih volontera i predstavnika Pokreta salezijanske mladeži. Sudjelovalo je petnaestak mladih uz vodstvo don Ivana Šibalića i nazočnost don Damira Stojića te asistenata Danijela Dragičevića, Ivana Terzea i Marija Juričevića.

 

 

Iako more i nije bilo tako toplo kao na početku ljeta, mladi nisu propustili priliku svakodnevnog kupanja na predivnim plažama otoka Brača. Svakodnevna zajednička molitva, krunica i sveta misa neizostavan su dio svih naših zajedničkih boravaka. Uz odmor, zabavu i druženje, mladi su razmišljali i dogovarali kako osmisliti predformaciju i poboljšati formaciju animatora. Međusobno su posvješćivali ciljeve rada Pokreta salezijanske mladeži i razgovarali o organizaciji nacionalnog susreta u listopadu.

 

Kako bi se odmorili od svega dobroga što su radili, organizirali su dva izleta. Prvi na ministranski susret u blizini plaže Lovrečina, gdje su zajedno slavili svetu misu, a ostatak dana proveli su u obližnjoj uvali Dučac i cijeli dan uživali u oazi mira i tišine. Izlet na Vidovu goru posebno se dojmio svih koji vole pogled u beskrajna prostranstva naših prirodnih ljepota, kao i one koji se pomalo boje visine. Najhrabriji su posjetili i mjesto simboličkog naziva «pustinja Blace», gdje su vidjeli samostan u okrilju brda. Nakon dužeg pješačenja odmor su potražili u uvali Zlatni rat, gdje je ujedno bilo zadnje, ali i najtoplije kupanje.

 

Sve sudionike posebno je dirnula nazočnost nekolicine mladih iz samoga mjesta. Mladi su se okupljali oko centra u kasnim večernjim satima, a jednu večer su se uz malo nagovora pridružili molitvi krunice. Poslije smo se zajedno družili uz društvene igre. Sljedeći dan nikoga od njih nije bilo u centru i svima je to bilo pomalo čudno, no kad smo izišli moliti krunicu, vidjeli smo ih kako nas čekaju ispred crkve da mole sa nama. Svi su u svojim srcima osjetili radost i veselje, a i pomalo tugu što ćemo uskoro otići i nećemo moći raditi s njima. No, ipak smo sretni što smo posijali malo sjeme vjere.

 

Tijekom tjedna između svih se sudionika izgradila prava salezijanska obiteljska atmosfera. Djevojke su se okušale u kulinarskih sposobnostima, dok su im dečki pomagali u pranju suđa, a mnogi su se okušali i u pecanju riba. Kruna zajedničkog druženja, veselja i prijateljstva bila je u konobi «Kod Kilija», gdje su mladi uživali u pravim morskim specijalitetima, a uz dobru atmosferu i glazbu proslavili završetak ljeta te početak nove akademske i pastoralne godine.

 

Na svemu možemo zahvaliti prije svega Gospodinu što nam je podario lijepo vrijeme i priliku da se svi zajedno okupimo, ali i don Tonciju iz župe u Postirima, koji nas uvijek u centru lijepo prihvati.

 

Suzana Pavić

 

Komentari

comments