Salezijanski volonteri u Žepču

Posted on Feb 23, 2010 in Stari portal

 

Od petka 19. do nedjelje 21. veljače, u Žepču je održan prvi susret salezijanskih volontera. Novi projekt koji je pokrenulo Povjerenstvo za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije polako poprima sve jasnije oblike.

 

Pod vodstvom don Ivana Šibalića i u pratnji don Ivana Stojanovića, devetero mladih iz Zagreba u Katoličkom školskom centru „Don Bosco“ sudjelovalo je na više radionica koje su trebale posvijestiti što bi salezijanski volonteri trebali raditi i zašto. Prve večeri volonteri su gledali film „Don Bosco“.

 

 

 

 

Subotnje jutro počelo je predavanjem dvoje volontera talijanskog Međunarodnog volontarijata za razvoj, koji je vrlo poznat po svojem radu. Mladi su naučili nešto više o vrstama volontarijata. Drugo predavanje imao je don Mihovil Kurkut, koji je govorio o don Boscovu preventivnom sustavu kao o temeljnoj podlozi salezijanskog rada. Don Ivan Stojanović, misionar iz Gane, iznio je o svoje iskustvo rada u Gani. Sudionici su imali radionicu i o stupovima salezijanskog oratorija, a za kraj su upoznali temelje salezijanske duhovnosti koji prožimaju svako salezijansko djelovanje.

 

 

 

 

 

Nakon večere volonteri su u oratoriju igrali stolni tenis, bilijar, stolni nogomet i kartašku igru Uno. Druženje su produžili do kasno u noć zahvaljujući popularnoj igri „Sofa“.

 

 

 

 

 

U nedjeljno jutro volonteri su sudjelovali na misi za oratorijance, a nakon nje razgledali škole, radionice i sportsku dvoranu koja je u izgradnji te proveli neko vrijeme u oratoriju s djecom. Mladi su bili oduševljeni prijemom salezijanaca u Žepču, a posebno su se radovali što su salezijanci bili s njima gotovo svakog slobodnog trenutka.

 

Luka Hudinčec

Komentari

comments