Proslava don Bosca u Splitu

Posted on Feb 8, 2010 in Stari portal

Trodnevnicu u čast svetog Ivana Bosca u župi Marije Pomoćnice na splitskom Kmanu predvodio je don Damir Stojić, kapelan zagrebačkih studentskih domova.

 

Prve večeri propovijedao je o svećeničkom pozivu pozivajući djedove i bake da mole za svećenički poziv svojih unuka. Njihova molitva treba biti sasvim konkretna, upućena za određeno dijete.

 

 

 

Zatim je pozvao roditelje da budu otvoreni za rađanje, za život, da mole za pravi poziv svoga djeteta, da budu podrška djetetu koje želi postati svećenik.

 

 

Djeci je ispričao doživljaj sa svoje prve sv. pričesti: dok je u njegovoj kući sedamdesetak uzvanika slavilo za obiteljskim stolom, on se povukao u sobu s jednim malim kaležom koji je dobio na dar, kleknuo i rekao Bogu da želi postati svećenik. Don Damir je pozvao djecu da budu pažljivi na Božji glas koji i njih može pozvati da budu njegovi svećenici. Nakon mise don Damir je u „Omladinskom centru“ održao predavanje o teologiji ljudskog tijela polazeći od pitanja što uopće znamo o ljudskoj spolnosti i gdje smo došli do tih spoznaja. Roditelji nerado s mladima razgovaraju o toj temi, a i Crkva nerijetko šuti. S druge strane, mediji šalju privlačnu poruku: probaj, uživaj! Pozivajući se na naučavanje Ivana Pavla II., don Damir je naglasio da je spolnost uzvišen dar po kojem je čovjek sličan svome Stvoritelju. Poruka o dostojanstvu ljudskog tijela i spolnosti bila je tako jasno i životno izrečena da je kod sudionika izazvala pravo oduševljenje. Don Damir je isto predavanje održao sliedeći dan u akademskoj crkvi sv. Filipa Neria, gdje se zbog velikog zanimanja splitskih studenata jedva moglo pronaći slobodno mjesto.

 

 

 

 

 

 

Homilija druge večeri bila je o tome kako Krista donositi u svakodnevni život. Mi se često bojimo govoriti o Kristu, a vjeru smatramo isključivo privatnom stvarnošću. To je pogrešan stav, naglasio je don Damir, jer blago vjere treba posvuda donositi. Da bismo u tome doista bili učinkoviti, potrebno je znati u što vjerujemo, živjeti što vjerujemo i to otvoreno prenositi drugima – evangelizirati. Don Bosco nam kao mudar i nepokolebljiv evangelizator u tome daje izvrstan primjer. Njime se ne bismo smjeli pokolebati u našoj zadaći evangeliziranja danas, unatoč svim poteškoćama koje pri tome susrećemo. Nakon mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Trećega dana trodnevnice propovjednik se obratio roditeljima pozivajući ih da poput don Bosca odgajaju najprije svojom aktivnom i kreativnom nazočnošću među djecom. Djeci i mladima je potrebna ljubav, oni trebaju biti ljubljeni, ali još više od toga: oni trebaju znati i osjećati da su ljubljeni. U takvom odgoju vjera ima neprocjenjivu ulogu jer onaj tko u Krista vjeruje, on najprije sebe suobličuje Krisu, savršenom čovjeku, a onda i druge odgaja po mjeri Krista savršenog čovjeka.

Nakon mise priređena je svečana akademija u „Omladinskom centru“ s vrlo bogatim i zanimljivim programom koji su priredili suradnici, animatori i oratorijanci. Voditeljica programa Miranda Banovac na početku je rekla da večeras još više želimo upoznati čovjeka koji je „zaustavio tisuće mladih, zadržao se s njima, pozvao ih Kristovim riječima, oduševio ih za nj i učinio ih sretnima“. Zatim je jedna skupina oratorijanaca izvela bans „Don Bosco“, a druga recital „Sv. Ivan Bosco“ autora don Ivana Marijanovića, s porukom nazočnima da su radost, zajedništvo, obiteljski duh i međusobno potpomaganje one vrijednosti koje uz pomoć oratorija žele živjeti i promicati. Posebno je bio dojmljiv igrokaz „Bog u metrou“ u izvedbi animatora i suradnika. Prepoznati Boga u svakodnevnom životu, u jurnjavi, buci, u prijatelju, potrebnome, u darivanju i suosjećanju, prepoznati ga u sebi i donositi ga kroz svoj život drugima, to je bila njihova poruka. Tome uzvišenom cilju don Bosco je posvetio sav svoj život, želeći da njegovi mladi budu uvijek „dobri kršćani i pošteni građani“. Zatim je otvorena izložba fotografija jaslica koje je u kmanskoj crkvi tijekom proteklog desetljeća izradio Ivan Vučica. Za svoje neumorno i bogato stvaralaštvo autor je nagrađen velikim pljeskom svih nazočnih. Kao što je i počela, priredba je tako i završila prelijepim pjesmama u izvedbi „Glorije“.

Na sam blagdan don Bosca Hrvatska televizija prenosila je misu u 11 sati. Prijenosu je prethodila vrlo zanimljiva desetominutna reportaža o župi. Uz povijest kmanske župe i govor o njezinim počecima glavni naglasak reportaže bio je na salezijanskom obilježju župe koja u prvi plan stavlja djecu i mlade. Župnik don Stjepan Matijević u propovijedi je istaknuo veličinu sveca kojeg danas slavimo. No don Bosco nije neki davni i daleki svetac, on je po svojim salezijancima u ovoj župi nazočni preko četrdeset godina, on je znak po kojem nam nebo i danas govori. Večernje euharistijsko slavlje predvodio je don Mihovil Kurkut, član salezijanske zajednice iz Žepča. On je podsjetio na veliko don Boscovo umijeće koje se sastojalo u tome da spoji ono što mladi vole i ono što Krist voli. Nakon mise nastavljeno je druženje za obiteljskim stolom salezijanaca, salezijanaca suradnika, animatora, roditelja salezijanskih sjemeništaraca i župnika susjednih župa. Na kraju su mnogi komentirali kako je ovogodišnja proslava don Bosca po svojim sadržajima, po duhu koji se ovih dana osjećao i po velikom broju prisutnih vjernika, posebno djece i mladih, bila nešto posebno – bila je pravo milosno iskustvo Duha Svetoga na don Boscov način.

 

 

Nikola Banovac

 

Komentari

comments