Antonija Klobučar izabrana u novo tajništvo PSM-a Europe

Posted on Feb 16, 2010 in Stari portal

Na 5. generalnoj skupštini Pokreta salezijanske mladeži Europe u Rimu odabrano je novo tajništvo.

 

Novi glavni koordinator je David Viagulasamy iz Francuske, koji je bio gost na posljednjem nacionalnom susretu u Zadru.

 

Mjesto predstavnika za Istočnu Europu ostalo je u hrvatskim rukama jer je u glasanju nacionalnih predstavnika te regije najviše glasova dobila Antonija Klobučar, naša nacionalna predstavnica, te je tako na toj službi zamijenila Luku Hudinčeca. 

 

 

 

 

Nova je to potvrda koliko se hrvatski PSM iznimno cijeni u drugim zemljama.

Skupština je počela predstavljanjem sudionika kojih je bilo 40, a predstavljali su 18 zemalja. Sve je srdačno pozdravio don Fabio Attard, savjetnik vrhovnog poglavara za pastoral mladih, a iz njegova ureda sudjelovali su Dominic Sequeira, koji je najavio svoj dolazak na nacionalni susret u Zagrebu, te don Antonio Balcerzak. Mlade je pozdravila i sestra Maria del Carmen Canales, savjetnica vrhovne poglavarice za pastoral mladih, a nazočna je bila i s. Runita Borja, koja zajedno s don Dominicom prati rad skupštine posljednih pet godina.

 

 

 

 

Za formativni dio skupštine sudionici su pogledali video nove pobudnice vrhovnog poglavara don Pascuala Cháveza. Skupštinari su razgovarali o putu PSM-a posljednjih pet godina, od Confronta 2004. do 2009. godine. Ističu se pozitivni pomaci i rast svijesti o pripadnosti Pokretu. Uočen je problem nedolaska mladih iz pojedinih zemalja. Confronto 2009. ocijenjen je kao izvrsnim događajem kojim su bili oduševljeni svi mladi. Sljedeći Confronto trebao bi se održati 2013.

 

Predstavnici Španjolske govorili su o pripremama za Svjetski dan mladih, koji će sljedeće godine biti u Madridu. Očekuje se velik broj mladih s obzirom na to da je susret na europskom kontinentu. U pripremi je i jednodnevni susret na kojemu će se u Madridu sastati Salezijanska mladež iz svijeta.

Sudionici skupštine posjetili su i bazilku Sacro Cuore, koju je u Rimu sagradio sveti Ivan Bosco. U njoj je održana molitvena večer zajedno sa članovima Nacionalnog vijeća talijanskog PSM-a. Posjet visokom vrhu kupole bazilike učinio je da mnogima zadrhte noge, a neki su i četveronoške napravili krug na vrhu zvonika. Pogled na Rim oduševio je mnoge jer se bazilika Sacro Cuore nalazi na najvišoj nadmorskoj visini u Rimu.

Posljednjeg dana skupštine misno slavlje predvodio je don Fabio Attard, koji je zahvalio svima na njihovu doprinosu koji čine u ostvarenju salezijanskog djela. Kao prioritetni cilj PSM-a Europe zadano je da se na sljedećim skupštinama govori o salezijanskoj duhovnosti kako bi skupštinari iskustva mogli prenositi u svoje zemlje.

Uoči glasovanja za novo tajništvo Andrea Baldini, dosadašnji koordinator europskog PSM-a, zahvalio je svima na suradnji. Zahvale je uputio i član tajništva Luka Hudinčec, koji je istaknuo važnu ulogu iskustva s Confronta i generalnih skupština za razvoj PSM-a u Hrvatskoj. Obojica su istaknuli kako je važno da službe preuzimaju nove osobe.

 

 

 

 

Prvo je kao predstavnik salezijanaca izabran don Pavol Boka iz Slovačke, a zatim sestra Maria Angeles Diaz iz Španjolske kao predstavnica sestara KMP-a. Najviše glasova od nacionalnih predstavnika svojih regija dobili su Talijan Michele Zecchin (Europa Jug) i Antonija Klobučar (Europa Istok). Regija Europa Sjever nije odabrala svoje predstavnike pa su na prijedlog predstavnika Europe Istok u vijeće kao dodatni predstavnici svojih regija ušli Francuz David Viagulasamy (Jug) i Poljakinja Karolina Kiepas (Istok). Zanimljivo je kako su članovi novog tajništva za glavnog koordinatora izabrali Davida Viagulasamyja, pružajući time podršku francuskom PSM-u, koji nastoji ojačati svoje redove. U radu tajništva bit će naravno i don Dominic Sequeira i s. Runita Borja te Borja Perez iz Španjolske, koji će u tajništvu biti do Svjetskog dana mladih, kako bi se što kvalitetnije Salezijanska mladež pripremila za taj susret.

Sljedeća skupština bit će u krajem ove godine u Péliföldszentkeresztenu kod Budimpešte.

 

Luka Hudinčec

 

Komentari

comments