Neistina o kršenju predizborne šutnje u crkvi Gospe Sinjske u Sinju

Posted on Jan 16, 2010 in Stari portal

 

Priopćenje za medije


U Slobodnoj Dalmaciji od 12. siječnja izišao je napis „Politika s oltara: Starica fratra poslala kvragu za vrijeme mise“, koji je potpisao Toni Paštar. U tekstu se uz ostalo ističe da je „u crkvi Gospe Sinjske svećenik pozvao vjernike da ne glasuju za Josipovića kako ne bi obojio Hrvatsku u crveno, nego za Milana Bandića". Na to je navodno „reagirala starija vjernica tako da je ustala, poslala fratra kvragu i… demonstrativno napustila crkveni prostor“.

 


(foto: Destinacije.com)

 

 

 

Vijest se, dakle, „temelji“ na navodnom iskazu jedne anonimne vjernice. Provjerili smo tu tvrdnju kod svih svećenika koji su toga dana u župi slavili sv. misu. Svi oni, kao i vjernici kod kojih smo se raspitivali, odlučno niječu istinitost te vijesti.

 

 


Istina je da:

 

 

 

1) nijedan fratar toga dana nije spomenuo niti jednoga predsjedničkog kandidata niti ga na bilo koji način preporučio,

2) u molitvi vjernika, u kojoj se redovito moli za crkvene i državne poglavare, molilo se za izbor novoga hrvatskog predsjednika – bez ikakvih dodataka u toj molitvi.

Začuđuje nas da novinar i uredništvo mogu takvu vijest objaviti na navodnom iskazu anonimne osobe.

 

Nije navedeno ni ime svećenika ni vrijeme kad se to dogodilo. Tako objavljena vijest, osobito u ovakvom kontekstu, prije svega je neprofesionalna, ali i neodgovorna. Učincima koje ima javna riječ ona u negativan kontekst stavlja ne samo (anonimnog) pojedinca nego i svetište, samostan i župu Čudotvorne Gospe Sinjske.

 

I to ne samo svećenike nego i vjernike jer se takvim napisom sugerira manipulativnost svećenika i infantilnost vjernika.

Naša vjernička zajednica ne odriče sebi pravo političkoga angažmana, ali u duhu socijalnoga nauka Crkve koji definira obveze, djelokrug i primjerenost načina kršćanskoga političkoga djelovanja.

 

Molimo uredništvo Slobodne Dalmacije, i druge medije, da objave ovo naše priopćenje, demanti. Očekujemo ispriku novinara i uredništva SD-a.

 

Uz ovaj demanti ističemo i nadu i želju da naši mediji rastu u odgovornosti za svoje političko djelovanje u demokratskim okvirima u smislu politike kao službe za opće dobro.

 

fra Bože Vuleta, gvardijan i upravitelj Svetišta

fra Nikica Ajdučić, župnik

 

Komentari

comments